Min PiAware/Mottagare av flygtransponder

Ett av projekten jag nu tänkte redogöra för är en mottagare för flygets transpondrar, en ADS-B mottagare på frekvensen 1090 MHz.

Mottagaren är uppbyggd på en Raspberry Pi Zero W med Raspberry Pi OS (fd Raspbian) med desktop och xrdp för fjärrstyrning. Mottagaren består av följande delar:

PiAware är en applikation från SkyAware som presenterar data från flygplanens transponpdrar så som identitet, höjd, position mm på en hemsida i det lokala nätverket. Applikationen sänder mottagen data till SkyAware och som tack får man ett Enterprise-konto på deras sida.

Delar som ingår
Delar som ingår

Installation

Installationen på Raspberryn gjordes i 3 steg :

  1. Med hjälp av "Raspberry Pi Imager" installerades OS på ett 64GB MicroSD.
  2. OSet uppdaterades självklart till det senaste och xrdp installerades för framtida fjärrstyrning.
  3. Installerade sen PiAware enligt instruktionen på https://flightaware.com/adsb/piaware/install

Ihopsättning av hårdvara

Radiodelarna monterades i följande ordning:

Schema
Schema

För att få stabil konstruktion ritade jag upp en enkel låda i Autodesk Fusion 360 där de delar som tillhör själva mottagaren monterades.

Lådan
Lådan

I lådan finns upphöjningar för antenn förstärkare och bandpass-filter som stöd för dessa. Då jag upptäckte att RTL-SDR blev väldigt varm under användning monterade jag på en kylfläns som jag hade hemma. För att förstärka "klistret" på kylflänsen satte jag fast ett buntband runt donglen, kylfänsen och lådan. Lådan är utskriven i PLA och enda frågetecknet är om den kommer klara värmen i ett fönster under sommartid.

Antennen är en amatörradio-antenn som jag hade liggandes hemma. Tyvärr är den inte avstämd för 1090 MHz utan 900 MHz men verkar fungera bra ändå. Vid tillfälle skall jag självklart byta ut den om en bättre anpassad antenn.

Fästet är gjort av Thermoworx som jag köpt från GDSButiken vilket är en termoplast. Plasten smälte jag i varmt vatten och formade med händerna och, efter plasten hade stelnat, borrade jag ett hål för antennkontakten.

Delar med Antenn
Delar med Antenn

Presentation av data

Mottagen data presenteras på en intern sida på mitt nätverk där jag kan se flygplanens position på en karta samt Identitet, riktning, höjd mm.
Klickar man sen på identiteten så presenteras mer information och man kan även via en länk hitta information på flightaware.com om bla avgångstid, ankomstid, destination mm.

Intern sida
Intern sida

Räckvidd

Mottagen finns i centrala Gråbo och står i ett fönster mot väster dvs mot Göteborg. Detta märks på räckvidden då den täcker ner till Kungsbacka men knappt Landvetter flygplats.
Idealiskt hade varit en takantenn men tyvärr finns inte förutsättningarna för detta då hus och väggar blockerar signalen.

Se bilder nedan för exempel på räckvidden.

Exempel räckvidd
Exempel räckvidd
Exempel räckvidd
Exempel räckvidd
Exempel räckvidd
Exempel räckvidd
Exempel räckvidd
Exempel räckvidd
Exempel räckvidd
Exempel räckvidd
Exempel räckvidd
Exempel räckvidd

Sammanfattning

Ett roligt projekt som dock inte är så tekniskt svårt. Började med an Raspberry Pi 4 men bytte till en Zero då detta verkar räcka prestandamässigt. Antennen placering är uppenbart viktig då det ser ut som hus och väggar blockerar signalen, bästa läget torde vara taket men det är inte realistiskt möjligt just nu.

Behållningen av projektet är just att ha en egen mottagare där man kan se position mm på det som flyger i närområdet.